mérgezetlen csecsemők

Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyermekeinket születésük pillanatától mérgezzük? Ez tény! Sajnos igaz! Hol a megoldás? Sodium Lauryl, illetve Sodium Laureth Sulfatementes sampon, habfürdő. Vagy újabban átnevezve, ammoniumra, a hatás ugyan az, a méreg se jobb a másiknál. Vagy a talkum mentes babahintőpor. Nem is beszélve a fluorid mentes fogkrémről Segítsünk gyerekeinknek egészségesen élni, már születésükkor!

Ági vagyok

fubenfaban: enHurai Józsefné, Ági vagyok. Tanácsadóként dolgozom, a Neways International cégnél. Igyekszem folytonos tanulás és képzés mellet,tudásomat mindenki javára fordítani. Szivesen válaszolok kérdésekre, segítek megkeresni a legjobb megoldást a következő oldalon: www.bionomland.eu
Kívánok mindenkinek jó egészséget.

Ajánlott oldalak

Dániel vagyok

fubenfaban: Dancus Mamám csak Dancusnak nevez. 3 évesen allergiás voltam mindenre, ami fű és virág. Nem kaptam levegőt, nem tudtam aludni, nagyon rossz volt. Anyukán vett a Newaystől termékeket, amikor 5 éves lettem, mert már pipát kellett használni. És fél év múlva már nem kellett orvosság, meg pipa, a doktor néni is azt mondta, nem is igaz, hogy én valaha is allergiás voltam. Azóta sincs semmi bajom, pedig nem régen lettem 8 éves.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Néhány gondolat, a táplálékkiegészítők szükségességéről

2008.02.01. 16:11 - fuben-faban

Címkék: táplálkozás táplálékkiegészítő hiánybetegség

A napokban olvastam a Sport Kórház honlapját. Volt benne egy cikk a táplálékkiegészítőkről alkotott véleményt két orvos, az egyik veszélyesnek tartotta, a másik pedig szükségesnek.

Nagy a nézetbeli különbség a hozzáértő szakemberek között is, akkor mit gondolhat egy laikus? Elképzelhető.

Kivonatolva néhány gondolat:

A kábítószer, a fegyver és a prostitúció után a táplálékkiegészítők piaca a legnagyobb az Amerikai Egyesült Államokban, ahol 30 ezer ilyen termék kapható. Magyarországon csak tizenhat évvel ezelőtt, a rendszerváltás után jelentek meg ezek a termékek.

Téglássy György, a budapesti Sportkórház orvosa szerint talán ennek is tulajdonítható, hogy meglehetősen kontrollálatlan a hazai piac. Szinte bármi az üzletek polcára kerülhet, hiszen míg egy gyógyszer forgalomba hozatalához azt is tudományosan igazolni kell, hogy a készítmény valóban hatékony, a táplálékkiegészítőknél ilyen előírás nincs. Hiányzik az orvosi kontroll is, holott ezeknél a készítményeknél ugyanúgy előfordulhatnak mellékhatások. Ám mivel ezeket sehol sem kell bejelentenie a gyártónak, nincsenek adatok arról sem, hogy mely termékekkel lehetnek problémák.

Tévhitek és mellékhatások

A táplálékkiegészítők gyártói és forgalmazói arra a természetes vágyra építenek, hogy az emberek karcsúbbak, izmosabbak, szebbek, erősebbek szeretnének lenni, és minél kevesebb munkával. Szinte mindenki kipróbál élete folyamán valamilyen készítményt, fiatalító vagy fogyasztó terméket, hátha működik. Ám Téglássy György szerint számos tévhit él a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban.

Sokkal nagyobb hatást tulajdonítanak például a nagy dózisú vitaminkészítményeknek. Például nem veszik figyelembe, hogy csak addig növelhető általuk a teljesítmény, amíg a szervezet hiányt szenved valamelyik összetevőtől. A túladagolás pedig akár teljesítményromlást is okozhat - állítja Téglássy György.

A testépítők például párhuzamosan fogyasztanak fehérjeporokat, erőnövelő, hormontermelést befolyásoló készítményeket, esetleg zsírégetőt és multivitaminokat. Ha ezek mindegyike tartalmaz hozzáadott vitamint, könnyen előfordulhat, hogy a szükséges mennyiség öt-hatszorosa kerül be a szervezetbe.

Vesebaj, elhízás, impotencia

A mértéktelen fehérjefogyasztás is bajt okozhat, károsíhatja a vesét. Szerencsésebb esetben csak elhízik tőle az ember, hiszen a felesleges mennyiséget a szervezet ugyanúgy zsírrá alakítja, mint a szénhidrátot - figyelmeztet a szakember.

Téglássy doktornak a zsírégető, fogyasztószerekkel kapcsolatban is fenntartásai vannak. A felhasználók többsége ugyanis nem akar tenni semmit a testsúlycsökkenésért, mindent a csodaszernek kikiáltott készítményektől várnak. Márpedig Téglássy szerint mozgás és megfelelő étrend nélkül ez biztosan nem fog menni.

Az igazán nagy bajt azonban az illegális szerek alkalmazása okozza. Az anabolikus szteroidok látványosan fejlesztik ugyan az izmokat, viszont csökkenthetik a nemi vágyat, és akár impotenciát is okozhatnak. Ödéma, magas vérnyomás, májdaganat is szerepel a mellékhatások nem hivatalos listáján. Ha pedig fejlődésben lévő fiatal használ anabolikus szteroidot, akár meg is állhat a növekedésben.

Tudatlan háziorvosok

Nem mindenki vélekedik ilyen lesújtóan az étrendkiegészítőkről. Bakanek György sportorvos a liberálisabb iskola híve, szerinte például téves az a felfogás, hogy táplálékkiegészítők fogyasztása felesleges és ártalmas. Akkor persze bajt okozhatnak a szerek, ha valaki szakember tanácsadása nélkül, a saját feje után kezdi szedni a készítményeket.

Ehhez nem is kell különösebben felelőtlennek lenni: az amatőr sportoló nem nagyon fordulhat senkihez a kérdéseivel, hiszen a háziorvosok többsége sincs tisztában a témával. Tovább kellene képezni őket, mert a táplálékkiegészítők egyre szélesebb körű elterjedésével nagy szükség lenne az hozzáértésre - vélekedik a szakember.

Bakanek György szerint a táplálékkiegészítők fogyasztását indokolja, hogy intenzív sportolás mellett hagyományos étrenddel nem lehet annyi és olyan koncentrációjú táplálékot bevinni, mint amennyit az erős terhelésnek kitett szervezet kíván. Egy testépítő nem csak azért nem tud annyi húst fogyasztani, ami fedezi a fehérjeszükségletét, mert egy havi átlagfizetése kevés lenne rá, hanem mert a szervezet képtelen ilyen mennyiséget megemészteni Épp ezért szükségesek a tudományosan összeállított étrend mellé a táplálékkiegészítők, fehérjeporok, aminosav készítmények, kreatin készítmények, vitaminok.

Nem minden tilos

Ám egy kezdő sportoló nehezen kaphat megfelelő információkat e szerek helyes használatáról, amikor még a mindenki által ismert és fogyasztott vitaminokat illetően is tévképzetek élnek nem csak az átlagemberekben, de az orvostársadalom körében is. Bakanek György szerint például nem igazak azok hírek, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztott C-vitamin vesekövet okoz. Sőt, a sportolók szervezetének sokkal többre van belőle szüksége a "kanonizált" 60 milligrammnál.

Hurai Ági

A dolog nem egyszerű!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csecsemomergezes.blog.hu/api/trackback/id/tr44321122

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: relojes de torre 2017.11.07. 23:11:51

Deadpool - plakát - DVDNEWS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása