Az itt leírt recepteket dietetikus ellenőrizte.
"Tejbegríz" tejérzékenyeknek
2dl rizstej(bioboltban kapható többféle) 2dkg búzadara(én tönkölybúzadarát használtam) cukor(én nádcukorral csináltam,ebből kevesebb is elég) karobpor a tetejére | |
A rizstejbe beleszórom a grízt és a cukrot,felforralom,tálalás után megszórom bio karobporral. | |
Cukkini főzelék (6hó)
Hozzávalók: 2 db nagyobb cukkíni, 2 közepes sárgarépa, 1/2 tyúkhúsleves kocka, 5-6 evőkanál HA tejpép natúr. | |
Elkészítés: A répát és cukkinit megmossuk majd megtisztítjuk. A húslevest kb. 1 liter felforraljuk, majd a répát apróra szeletelve párolóedényben a víz felett párolni kezdjük. Félig kész állapotban hozzá tesszük a cukkinit, amelyből a magokat középről kivágjuk és felszeleteljük (ennek sokkal kevesebb időre van szüksége a puhulásig). Amikor elkészült a zöldséget lehűtve összeturmixoljuk (fogas babáknak lehet természetesen már apróra törni is). Hozzátesszük a HA rizspépet és annyi pároló vizet öntünk hozzá, hogy főzelékes állagát visszanyerje. Ez a főzelék egyébként bármely a gyermeknek allergiát nem okozó zöldségből elkészíthető nálunk a brokkoli és a kelkáposzta is nagyon bevált. Ha nincs párolóedény természetesen afőzés is jó, hiszen a főzővízzel öntjük fel. |
Gyümölcsös dara (12 hó)
Hozzávalók: 1/2 csésze kukoricadara 1 1/2 csésze víz 1 db őszibarack 1/2 banán 1 kiskanál vaj | |
Elkészítés: A barackot is lehet a végén bele tenni, akkor több vitamin marad meg. | |
Rizstej készítése:
Hozzávalók:
1 | kg | barnarizs |
7.5 | l | víz |
Elkészítés:
1 kg rizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így.
A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.
A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!
Mandulatej:
10 dkg mandulát le kell darálni diódarálón, 2 dl meleg vizet hozzáönteni, leszűrni, majd megint vizet önteni hozzá, de csak 1 dl-t, ezt is leszűrni. A 2 dl és az 1 dl szűrt tejet össze kell önteni. Az átszűrt mandulát meg lehet enni magában vagy sütiben elkészítve, a tej pedig egy napig eláll a hűtőben.
DIÓ-TEJ házilag
- Hozzávalók:
Alapanyag:
• 5 dkg dióbél (frissen törve, esetleg darálva)
• 4 csésze víz (desztilált vagy szűrt)
Édesítő:
• 1 evk. agavészirup (juharszirup, rizsmaláta, stb. )
Ízesítő:
• Bourbon vanília
- Elkészítése:
Felmelegítjük a vizet, a hozzávalókat összeturmixoljuk, 5 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn leszűrjük. (A szűrőben megmaradt sűrűjét ne dobjuk ki. )
- Fogyasztása:
Azonnal felhasználható illetve fogyasztható.
Szójatej:
3 csésze sárga szójababot megmosunk, majd 6 dl vízben áztatunk 12 órán át. Utána leöntjük az áztatóvizet, és a babot jól átöblítjük. A 3 csésze babot turmixgépben 6-7 csésze forró vízzel addig keverjük, amíg sűrű püré lesz belőle. Utána nagy méretű fazékban közepes lángon, állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd 10-15 percen keresztül forraljuk lassú tűzön. Utána átszűrjük, és jól kinyomkodjuk a maradék masszát. A leszűrt szójatejet hirtelen lehűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Kb. 4 napig őrzi meg frissességét.
Zabtej
Hozzávalók:
-3 evőkanál zabpehely
-1 csipet tengeri só
-1 evőkanál méz
-1/2 liter víz
Elkészítés:
Zabpelyhet szárazon megprirítjuk és hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. Megsózzuk, mézzel ízesítjük. 5-10percet főni hagyjuk és végül az egészet összeturmixoljuk.